Oasen Finnboda – nära hav, natur och city

Nacka, där Finnboda ligger, är en av de kommuner i Stockholms län som växer snabbast, tack vare att fler flyttar in än ut och att det föds många barn här. Att kommunen är populär visar också medborgarundersökningar. 

I lugna Finnboda kan du leva ditt liv i den takt du vill, med lagom avstånd till stan, skogen, shoppingcenter, motionsslingor, biograf och allt annat du uppskattar i livet. Segelbåtar, passagerarfärjor till och från skärgården och kryssningsfartyg – vinter som sommar är den vattenburna trafiken utanför Finnboda ett stående inslag.  

Inte undra på att de som redan bor i områdets trivs. Det bästa med Finnboda är att det är så nära stan, samtidigt som man får närheten till naturen och havet.  

Historia. Hav och båtar utgör faktiskt grundbulten i områdets historia. En gång i tiden låg här ett av Sveriges största varv, där allt från pansarbåtar och torpedkryssare till lastfartyg byggdes från 1880-talet och hundra år framåt. Kvar i området finns K-märkta varvsbyggnader, arbetar- och tjänstemannabostäder och flera intressanta industriminnen som påminner om svunna tider.  

Kommunikationer. Bråttom till stan? Buss 402 tar dig från Finnboda till Slussen på tio minuter och med SL:s båtar är du på Nybroplan på 25 minuter. På gångavstånd finns Henriksdals station med ett stort antal bussar och Saltsjöbanan. Med bil tar det några minuter att köra in till Södermalm. 

Service och shopping. En välsorterad Ica Nära hittar du i Finnboda, liksom möbelbutiken Fogia. Ett stort utbud av affärer, restauranger och all service du kan tänkas behöva ligger i Nacka Forum och Sickla Köpkvarter, båda inom bekvämt räckhåll. På Filmstaden i Sickla finns fem biosalonger och ett aktuellt program som passar både stora och små.  

Förskola och skola. Finnboda är en väldigt fin uppväxtmiljö för barn. Både förskola och skola med tillhörande lek- och aktivitetsplats finns på promendavstånd. Centralt ligger Vilans skola. I kommunen finns många grund- och gymnasieskolor så valfriheten är stor. Läs gärna mer på Nacka kommuns hemsida

Fritid. Området är lugnt och naturen finns på nära håll. Svamp- och blåbärsskog ligger precis runt knuten, liksom motionsslingor. Utmed den gamla hamnen finns en strandpromenad som erbjuder spektakulär vy över Stockholm, Gamla Stan och Djurgården. I Nacka finns stora naturområden, simhallar, friluftsbad, idrottsanläggningar, friluftsgårdar och ett rikt föreningsliv. De tre största friluftsgårdarna är Nyckelviken, Velamsund och Hellasgården. Här utövas en mängd friluftsaktiviteter så som vandring, orientering, skidåkning, skridskoåkning, svamp- och bärplockning. I närheten finns också två båtklubbar. 

I Finnboda hamn huserar restaurangen Docklands med en vy som inte går av för hackor. Restaurangen ligger så nära vattnet man kan komma och på andra sidan ligger Djurgården.  

Tips! Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer i Finnboda just nu kan du kolla in Nackanytt

Mittemot Finnboda ligger Djurgården.
Finnboda varv i början av 1950-talet. Foto: Stadsmuseet
Fin väg till jobbet.
Härliga omgivningar för promenader.
Utsikt mot grannen Kvarnholmen. Foto: Johan Tjernström