Vad kul att du har valt att skaffa en lägenhet i vår bostadsrättsförening. Hoppas att du trivs!
Styrelsen finns till för dig om något är oklart, men börja gärna med att läsa innehållet på den här hemsidan. Den ger en översiktlig bild av vad du behöver veta för att göra boendet trivsammare och enklare. När du flyttar in får du också en kortversion av vad du behöver veta, ett sk Välkommen-brev. En sida som kompletterar den här sidan är också Bra att veta - regler och trivsel.
Föreningen har stadgar, styrelse och revisor. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening med en vald styrelse där varje lägenhetsinnehavare är medlem. Då äger man en procentuell del av fastigheten tillsammans med alla andra medlemmar beroende på hur stor lägenhet man äger.
Som medlem i föreningen har du både skyldigheter och rättigheter. Din lägenhetsandel är en del av helheten som är föreningen. Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar för att föreningen och dess fastighet sköts på ett långsiktigt hållbart och ansvarsfullt sätt. Det ligger i alla medlemmars intresse att föreningens ekonomi är god och att fastigheten, huset och lägenheterna är i gott skick.
När du har blivit antagen av styrelsen som medlem i föreningen, tar du över det inre underhållsansvaret och ansvaret för ändringar som gjorts inne i lägenheten. Att komma tillrätta med problem inne i lägenheterna ligger i såväl medlemmarnas som föreningens intresse. Exempelvis kan en OVK (Obligatorisk VentilationsKontroll) bli underkänd för att föregående ägare påverkat ventilationen i samband med flytt av kök eller ändring av köksfläkt. Ett läckande tätskikt i ett badrum kan också skada omgivande lägenheter och till och med huset.
Som köpare av en bostadsrättslägenhet har den nya medlemmen en undersökningsplikt enligt köplagen. Eftersom alla brister kanske inte upptäcks före köpet har säljaren i sin tur en upplysningsplikt. Det är viktigt att köparen reklamerar alla eventuella brister i tid på grund av en kort reklamations- och preskriptionsfrist enligt köplagen.
Vi anlitar Fastum som ekonomiskt förvaltare. Om du har frågor kring medlemskap, kodbrickor, lägenhetsregister, pantbrev mm, ska du läsa mer här. Fastum kan också anlita specialister och jurister som kan bistå dig som ny medlem i hantering av brister eller annat som upptäcks i samband med köpet och som i värsta fall kan leda till skador på lägenheter och hus.
Du bor till självkostnadspris. Månadsavgiften är bland annat baserad på föreningens samlade driftskostnader och på hur mycket reparationer, underhåll och städning mm som behövs för att driva fastighet och förening. Var rädd om vår gemensamma egendom, det håller kostnaderna nere och därmed också din egen månadsavgift. Följ betalningsreglerna som finns paragraf 11 i våra stadgar. Då slipper du extra kostnader. Ha gärna koll på Din sida i Fastum Direkt, som är webbportalen hos vår ekonomiske förvaltare. Där kan du bland annat se och följa dina betalningar.
Inpassering sker med kodbrickor. Du får kvittera ut tre personliga brickor vid inflyttning. Fastum kontaktar alla nyinflyttade för kodbrickor , ifyllande av samtyckesregister, ev balkongavtal, porttelefonregister m m. Självkostnadspriset för kodbricka är 300:-/st debiteras av vår förvaltare Fastum på kommande avi.
Har du frågor kring nycklar, kontakta den i Styrelsen som har ansvar för det.
Alla medlemmars namn finns sökbara i porttelefon vid respektive entré för att du ska kunna släppa in besök. Det är också något du måste godkänna och skriva under på en annan blankett, som du får av Fastum i samband med inflyttningen.
Fastum tar kontakt med dig och bokar ett besök på kontoret, Kvarnholmsvägen 86. Nya kodbrickor kan du köpa av Fastum, de hämtas på Kvarnholmskontoret. Kontakta 90220.se. Om du förlorar en kodbricka, kontakta Kvarnholmskontoret. Behöver du nya kodbrickor kan du köpa dem av Fastum/föreningen till en kostnad av 300 kronor styck. Bortkomna kodbrickor avkodas.
Och så lite om vår gemensamma trevnad:
På sidan Aktuella frågor och svar samlar vi frågor och funderingar från nya medlemmar.
Vi avslutar där vi började – använd dig av www.saltsjovy.se och de digitala anslagstavlorna för den info du behöver. Du som har gett samtycke till elektronisk information får ibland också nödvändig sådan via din mailadress. Du som inte har gett samtycke får samma info via brevådan.
Så ännu en gång, välkommen till oss på Finnboda Varvsväg 10 A, B, C och D. Vi i styrelsen nås säkrast via mail, dessa hittar du på styrelsesidan. Du kan också skicka mail till infolådan info@saltsjovy.se
Hälsningar från Styrelsen
Webbplatsen är initialt byggt av Ikano Bostad, sedan uppdaterad av styrelsepersoner i Brf Saltsjö Vy.
Foton: Lars Andersson, Jonas Wallmark, Gerhard Snellman och
Gustav Kolbe.